
Ένας ευφυέστατος «Σέρλοκ Χολμς» της νευροεπιστήμης περιγράφει τα πιο παράξενα κλινικά περιστατικά που έχει διαγνώσει –και τα κρυφά μυστικά που μας αποκαλύπτουν για τη φύση του ανθρώπου και του νου. Με απλά μέσα, λόγου χάριν με μπατονέτες και καθρέπτες, και με την εξέταση ασθενών οι οποίοι έχουν ψευδαισθήσεις, παραδείγματος χάριν βλέπουν κινούμενα σχέδια στο οπτικό τους πεδίο ή πιστεύουν ότι οι γονείς τους είναι απατεώνες, ο V. S. Ramachandran δίνει απαντήσεις σε βαθιά και δύσκολα ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση, ερωτήματα που λίγοι επιστήμονες έχουν τολμήσει να θέσουν. Μεταξύ αυτών γιατί γελάμε ή γιατί παθαίνουμε κατάθλιψη, πώς παίρνουμε αποφάσεις, εξαπατούμε τους εαυτούς μας και ονειρευόμαστε, γιατί μπορεί να πιστεύουμε στον Θεό και πολλά άλλα. Τα παραπάνω αποτελούν μια εμπνευσμένη έρευνα στην οποία εξετάζεται το τελευταίο μεγάλο θέμα στην ιατρική: ο ανθρώπινος νους.
«Ένα από τα πιο πρωτότυπα και προσιτά βιβλία νευρολογίας της γενιάς μας»
-Από τον πρόλογο του Όλιβερ Σακς
«Πρόκειται για ένα θαυμάσιο βιβλίο … Αν σας ενδιαφέρει, έστω και λίγο, πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός σας, πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο αυτό
Δρ. Φράνσις Κρικ, βραβείο Νόμπελ
«Διασκεδαστικό, αλλά και κατατοπιστικό˙ πρωτότυπο αλλά και πολύ λογικό… ιδιοφυείς θεωρίες, καλοσχεδιασμένα πειράματα και, τελικά, βαθύτερη κατανόηση.
-The Economist
(επιλέχθηκε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία του 1998)
Έφθασε στον τελικό της βράβευσης βιβλίων από την εφημερίδα Los Angeles Times το 1998.